Chlazený a pečený jahodový desert


Jahody jsou bezesporu vrcholem sezony květů a stonků*. Dozrávají v poměrně krátkém časovém období a čerstvé nevydrží dlouho.
Na džemy a kompoty se najde mnohem vhodnější ovoce. Proto je snězte hned.
Jednoduchý nepečený desert zvládne udělat každý. Velkou mísu či formu vyložíme cukrářskými piškoty, dle chuti pokapeme rumem, poklademe jahodami a přikryjeme velkou čepicí oslazeného řeckého jogurtu (kupte rovnou kilové balení, tenhle desert mizí z talířů až příliš rychle).
Pokud je k vám příroda příliš štědrá a některé jahody už nejsou zcela v kondici, upečte si tvarohový dort:

3 hrsti dětských piškotů
6 sušenek lotus
50 g vychlazeného másla
500 g měkkého tvarohu
100 g bílé čokolády
250 ml rozmixovaných jahod

První tři ingredience rozmixujeme, vznikne směs konzistence mokrého písku. Tu rozprostřeme rovnoměrně po dortové formě, nezapomeneme na větší množství u okrajů. Poté ji stlačíme tak, aby vytvořila misku pro tvarohovou hmotu.
Necháme rozehřát troubu na 150° C a mezitím rozpustíme ve vodní lázni bílou čokoládu, přidáme všechen tvaroh a nakonec i jahody.  Vše nalijeme do připravené formy a pečeme půl hodiny. Podáváme ozdobené meduňkovým kýchancem (lžíce medu, lžíce čerstvé pomerančové šťávy, meduňka na drobno sekaná).





* Přírodovědné okénko: jahody nejsou plody, ale zdužnatělé květní lůžko. Plodem jahodníku jsou ta malá semínka na povrchu jahod.

Žádné komentáře:

Okomentovat