Domácí fermentované limonády

Když se doma začnou hromadit rozličné lahve, máte chuť na limonádu, ale do obchodu se vám nechce...



Teorie je jednoduchá, vybrané květy či listy bylinek necháme vyluhovat, či uděláme odvar. Osladíme, okyselíme, zkrátka, aby nám limonáda chutnala. Naplníme do lahví a přidáme startér - pro mléčné kvašení necháme vykapat trochu syrovátky z bílého jogurtu (nedělá bublinky), pro kvašení alkoholové přihodíme kousek droždí (dělá bublinky). Necháme týden fermentovat.
V praxi Kreveta přidala do lahve o objemu 400 ml kousek droždí o velikosti poloviny posledního článku svého malíčku. Asi v 11h večer. Kolem páté ranní ji probudila kanonáda pod tlakem vyletujícího špuntu. A na druhý den byla k podávání sycená limonáda s obstojnou chutí burčáku.
Zda, a kolik alkoholu obsahovala, nikdo neměřil, ani žádné extrovní veselí či slepota po jejím požití nebyly zaznamenány.
Limonáda se syrovátkou zatím drží, uvidíme za týden.

Tip: pro zazátkování lahví se výborně hodí špunty od portského, až ho příště dopijete, určitě si je schovejte.

Žádné komentáře:

Okomentovat